Патронат над дитиною

Дата: 02.02.2023 16:25
Кількість переглядів: 199

Фото без опису

Патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Дана соціальна послуга фінансується за рахунок коштів державного бюджету. На сьогодні це становить більше 19 тисяч гривень. З них щомісячне грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб та соціальна допомога в розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку на місяць утримання влаштованої під патронат. Також за патронатного вихователя сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї та уклала з відповідним органом опіки та піклування договір про надання послуг патронату.

Патронатний вихователь не може поєднувати догляд за дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Вимоги до кандидата в патронатні вихователі:

  • Має власне житло;
  • Вік від 30 до 60 років (для жінок) та від 35 до 65( для чоловіків);
  • Є громадянами України; має позитивний досвід у вихованні дітей;
  • Офіційно не працевлаштований.

Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки разом із своїм помічником за програмою затвердженою наказом Мінсоцполітики України 19.08.2017 року №1349 (загальна тривалість навчання складає 120 годин)  , виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, регулюється Постановою Кабінету міністрів України «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» від 20 серпня 2021 року № 893.

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати шість місяців.

Документи, які необхідно подати кандидату у патронатні вихователі:

  • заява;
  • копія свого паспорта та кандидата у помічники патронатного вихователя;
  • довідка про склад сім’ї;
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • висновки про стан свого здоров’я та кандидата у помічники патронатного вихователя;
  • довідки від нарколога, психіатра та фтизіатра, в т.ч. і для осіб, які проживають разом із кандидатом у патронатні вихователі;
  • довідки про відсутність судимості, в т.ч. і у повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • письмова згода на влаштування дітей до цієї сім’ї усіх повнолітніх членів сім’ї кандидата у патронатні вихователі, які проживають разом з ним, а також дітей, за умови досягнення ними віку, коли вони спроможні самостійно висловлювати свою думку.

Хто може бути влаштований в патронатну сім’ю?

  • покинуті/знайдені діти, діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
  • діти, чиї батьки пропали безвісті;
  • діти з сімей, в яких існувала загроза життю чи здоров’ю;
  • діти за заявою батьків у зв’язку з складними життєвими обставинами, які трапились в їх сім’ї.

Можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних