МОЗ інформує: Діагностика туберкульозу

Дата: 13.03.2024 11:24
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Туберкульоз виліковний, якщо вчасно діагностувати його, пройти повний курс терапії та дотримуватися всіх рекомендацій медиків. На початку 2023 року в Україні оновили стандарти медичної допомоги при туберкульозі, щоб вони відповідали останнім рекомендаціям ВООЗ.

Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробіологічний тест — для якого пацієнт здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування.

Спочатку зазвичай застосовують молекулярно-генетичний метод дослідження Xpert MTB/Rif, який дає змогу за декілька годин не лише підтвердити наявність цього захворювання, а й визначити чутливість до рифампіцину — препарату, який часто застосовують для лікування туберкульозу. За допомогою цього методу можна досліджувати не лише мокротиння, а й інші біологічні рідини, у тому числі кал у дітей, які ще не вміють відкашлювати мокротиння. В українських медзакладах інстальовано 286 систем Xpert MTB/Rif.

Для діагностики туберкульозу також застосовують такі обстеження, як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки. Для розшифрування результатів рентгенографії в низці країн використовують так званий аналіз за допомогою комп’ютера (computer-aided detection). Власне, йдеться про штучний інтелект, який навчили аналізувати численні знімки грудної клітки та визначати туберкульоз специфічно і точно. До використання ШІ в аналізі рентгенограм долучилися і в Україні три перші області: Львівська, Сумська й Івано-Франківська.

Туберкульоз може вражати не лише легені, а й інші органи. При позалегеневих формах туберкульозу окрім цих методів можуть використовувати ультразвукове дослідження, бронхоскопію тощо.

Якщо не вдалось підтвердити туберкульоз за допомогою вищезазначених методів діагностики, застосовується біопсія з отриманням матеріалу та подальшого мікробіологічного та морфологічного дослідження.

На сьогодні в Україні доступні всі методи діагностики туберкульозу, що рекомендовані ВООЗ. Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними для пацієнтів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних